Ανοικτή Επιστολή της Ομοσπονδίας για το νέο μισθολόγιο

Η κατάφωρη αδικία στο ειδικό μισθολόγιο του φορέα Ε.ΔΙ.Π/Ε.Ε.Π -Ανοιχτή Επιστολή Διαμαρτυρίας

Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ,

 

αξιότιμες /οι κυρίες και κύριοι Υπουργοί,

 

          Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το Σάββατο 13 Μαΐου, στο πλαίσιο «των δεσμεύσεων έναντι των εταίρων για αναμόρφωση και εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων», αποτελεί νόμο του κράτους, μετά και τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ (Ν. 4472/2017). Τα νέα μέτρα που περιλαμβάνει, φέρνουν, μεταξύ άλλων, για ακόμη μια φορά μειώσεις στους μισθούς. Όσον αφορά το ειδικό μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών και τους φορείς μας, Ε.ΔΙ.Π / Ε.Ε.Π, ο νόμος αυτός αποτελεί μνημείο απαξίωσης από την κυβέρνηση για το επιστημονικό δυναμικό των Α.Ε.Ι της χώρας.   

           Οι διατάξεις για το μισθολόγιο των φορέων μας προωθήθηκαν εν κρυπτώ, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος, καμία ενημέρωση της Ομοσπονδίας μας, ενώ επιπλέον είμαστε από τους φορείς που δεν προσκλήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (σκοπιμότητα ή αβλεψία άραγε ;) για να εκφράσουν τις απόψεις τους, έστω και την τελευταία στιγμή. Αποτέλεσμα ; Ο κλάδος μας, αν και από τους χαμηλότερα αμειβόμενους του ειδικού μισθολογίου, υπέστη τις υψηλότερες περικοπές στις ακαθάριστες αποδοχές του.  Ενδεικτικά οι μειώσεις κυμαίνονται από 3,7 % - έως και 10,7% !

           Είναι απαξίωση και πρόκληση για τον κλάδο μας να μην αυξάνεται αναλογικά το επίδομα διδασκαλίας και έρευνας, την ίδια ώρα που με τροπολογία του Υπουργού Οικονομικών αυξάνεται και εξισώνεται - και δικαίως –  το αντίστοιχο επίδομα για το Δ.Ε.Π./Ε.Π, Ερευνητές και Ε.Λ.Ε, με μια αύξηση σε σχέση με το αρχικό σ/ν της τάξεως από 67% έως και 125 %  !  

          Άλλη μια πρωτοτυπία του νέου μισθολογίου, που αποτελεί απαξίωση για το επιστημονικό προσωπικό των φορέων μας, είναι να μην προβλέπει καμία απολύτως διαβάθμιση του μισθού μας με βάση τους τίτλους σπουδών! Εντέχνως η κυβέρνηση δεν ενσωμάτωσε στο βασικό μισθό το επίδομα μεταπτυχιακού διπλώματος, ούτε το επίδομα διδακτορικού, αλλά τα κατήργησε σαν να μην έχουν λόγο ύπαρξης, με αποτέλεσμα την εξίσωση όλων προς τα κάτω, την επιβράβευση της ήσσονος προσπάθειας! 

          Σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες του ειδικού μισθολογίου ο νόμος 4472/2017 προβλέπει, και επίδομα μάστερ και επίδομα διδακτορικού ! Αλλά και ο νόμος 4354/2015 (άρθρο 9, παρ. 3α) , το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων δηλαδή, προβλέπει άλλη μισθολογική μεταχείριση για προσωπικό με ειδικά προσόντα. Μια απλή σύγκριση: Ε.ΔΙ.Π με διδακτορικό δίπλωμα και 15 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας αμείβεται, με βάση το νέο ειδικό μισθολόγιο, κατά 300 € λιγότερα σε σχέση με έναν διοικητικό υπάλληλο με τα ίδια χαρακτηριστικά!

 Καμία απολύτως λοιπόν σχέση με όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση του 4472/2017, ότι δήθεν η διάρθρωση του ειδικού μας μισθολογίου παρακολουθεί εκείνη του ενιαίου μισθολογίου !

 

Γιατί άραγε αυτή η παραβίαση βασικών συνταγματικών κανόνων ;  

 

          Τέλος, είναι απαξίωση για τους φορείς Ε.ΔΙ.Π. /Ε.Ε.Π. να αμφισβητείται το δικαίωμα αμοιβής από ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν ή αναλαμβάνουν τα μέλη μας (άρθρο άρθρο 131. Παρ. 2) .

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,  Κύριοι Υπουργοί,

 

          Ο κλάδος μας υπέστη με τον Ν. 4093/2012 μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Το 2014 με το Ν. 4235/2014 (άρθρο 68, παρ. 3 εδ. 1 ) οι φορείς ΕΔΙΠ /ΕΕΠ λόγω της νομοθετικής ασυνέχειας υπέστησαν επιπλέον, και βαθμολογική και μισθολογική καθήλωση. Το 2016 με το άρθρο 64 του Ν. 4386/2014 αναγνωρίζεται το δικαίωμα του φορέα μας στο κλινικό επίδομα για τους εργαζόμενους στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και κλινικές, αλλά ουδέποτε εκδόθηκε η Κ.Υ.Α. Τώρα, με τον Ν. 4472/2016 αναμένεται νέα Κ.Υ.Α, αλλά έως τότε, (Ν. 4472/2017, άρθρο 131, παρ. 1Ε) οι αμοιβές θα συνεχίσουν να καταβάλλονται «στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί»,  δηλαδή για τους φορείς μας ένα απόλυτο μηδέν (0), και το προσωπικό  θα προσφέρει έργο και θα υπογράφει εργαστηριακές εξετάσεις ασθενών και απλήρωτο και ακάλυπτο νομικά !

           Το θέμα όμως που προκύπτει με το νέο μας μισθολόγιο δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι και βαθύτατα πολιτικό. Ίσως για πρώτη φορά συμβαίνει να ανατρέπεται κάθε μισθολογική ιεραρχική φιλοσοφία. Ενδεικτικά: ο καταληκτικός μισθός του ΕΔΙΠ ή του ΕΕΠ με διδακτορικό καταλήγει να είναι ίδιος με εκείνον του δημοσίου υπαλλήλου Τ.Ε χωρίς κανένα άλλο τίτλο σπουδών!  Ή αντιστοίχως ο καταληκτικός μισθός του Ε.ΔΙ.Π Τ.Ε με εκείνον του Τ.Ε σύμφωνα με το ενιαίο ! Άλλο ένα παράδειγμα, Ε.ΔΙ.Π Π.Ε έχει ως καταληκτικό μισθό ακαθάριστες αποδοχές λιγότερες από την αντίστοιχη κατηγορία του ενιαίου μισθολογίου. 

          Αντί, λοιπόν, να αναδιαρθρώνονται οι μισθοί, ώστε να φτάσουν ένα επίπεδο που θα επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση σε όλους, απλά γίνονται επιπλέον μειώσεις!

Είναι άραγε και αυτό ‘’αβλεψία’’  ή πολιτική επιλογή ; Τα στοιχεία είναι ατράνταχτα και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε. 

 

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι υπουργοί, 

Ζητάμε την απόσυρση των μέτρων που επιφέρουν νέες μειώσεις στα εισοδήματα. 

Ζητάμε άμεσα διάλογο με την κυβέρνηση και συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας μαζί σας. 

Σας καλούμε να αποκαταστήσετε άμεσα την κατάφωρη αδικία  με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών.

  

Δεν διεκδικούμε προνόμια, ούτε ειδική μεταχείριση. Απαιτούμε όμως ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

 

 Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.

 

                          Ο Πρόεδρος

 

Ο Γ. Γραμματέας

 

Κωνσταντίνος Τέλλης

Ιωάννης Μητροφάνης

Copyright 2017 ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ