Υπόμνημα της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π Α.ΕΙ για το προσχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση

Σε συνέχεια της συνάντησης αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας μας με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κ. Αγγελόπουλο και τους συνεργάτες του γραφείου του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, καταθέτουμε εγγράφως τις απόψεις μας επί του υπό διαβούλευση προσχεδίου νόμου.

ΘΕΜΑ: ‘’Υπόμνημα της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π Α.ΕΙ για το προσχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση’’

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα,

 

       Σε συνέχεια της συνάντησης αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας μας με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κ. Αγγελόπουλο και  τους συνεργάτες του γραφείου του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, καταθέτουμε και εγγράφως τις απόψεις μας επί του υπό διαβούλευση προσχεδίου νόμου.

       Αν και εκ μέρους του κ. Αγγελόπουλου για τα υπ’αριθμ. Α.1 έως και Α.10 (Ενότητα Α.) υπήρξε πολιτική δέσμευση-η οποία μας εξέπληξε ευχάριστα - για την ενσωμάτωσή τους στο σχέδιο νόμου, εν τούτοις υπάρχουν και άλλα θεσμικά αιτήματα για τα οποία δεν υπήρξε σαφής απάντηση και τα οποία σας καταθέτουμε (ενότητα Β), προκειμένου και αυτά να συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου.

       Τέλος, η Ομοσπονδία μας επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί εκ νέου για το τελικό σχέδιο νόμου στην πλήρη του νομική μορφή.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.

 

                      Ο Πρόεδρος

 

Ο Γ. Γραμματέας

 

Νίκος Παραλυκίδης

Ιωάννης Μητροφάνης

 

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΕΝΟΤΗΤΑ Α

 

(Α.1 ) ΑΠΑΛΟΙΦΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ‘’ΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ’’

 

Άρθρο 2 - Ορισμοί

Ο προσδιορισμός ως «λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό».

 

Αιτιολόγηση: Τα μέλη Ε.Ε.Π., Ε.Δ.Ι.Π., Ε.Τ.Ε.Π. προσδιορίζονται στο άρθρο 2 περ. (ιγ)  ως «Λοιπό διδακτικό και εργαστηριακό Προσωπικό». Η ομαδοποίηση αυτή είναι ασύμβατη με τον διακριτό ρόλο των παραπάνω κατηγοριών. Συγκεκριμένα, ενώ τα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. ανήκουν στο διδακτικό προσωπικό, τα μέλη Ε.ΤΕ.Π. είναι Τεχνικό Προσωπικό με διακριτά καθήκοντα και υποχρεώσεις. Επιπλέον η προσθήκη του επιθετικού προσδιορισμού ‘’λοιπό’’ υποβαθμίζει τον αυτοτελή και σημαντικό ρόλο του προσωπικού στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Συνεπώς θα πρέπει ο όρος ‘’λοιπό προσωπικό’’ να αντικατασταθεί με τα ακρωνύμια των κατηγοριών που συναποτελούν, σύμφωνα με το άρθρο 29 του Ν. 4009/2011, το προσωπικό των ειδικών κατηγοριών διδακτικού και εργαστηριακού προσωπικού.

 

Πρόταση Νομοτεχνικής Βελτίωσης:

Ο όρος ‘’λοιπό προσωπικό’’ αντικαθίσταται με τα ακρωνύμια των κατηγοριών που συναποτελούν, σύμφωνα με το άρθρο 29 του Ν. 4009/2011, το προσωπικό των ειδικών κατηγοριών διδακτικού και εργαστηριακού προσωπικού [Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.), , Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.), καθώς και τα υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση του παρόντος μέλη του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Δ.Π.)]

<s> </s>

Αντιστοίχως θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις σε όλο το σ/ν όπου υπάρχει σχετική αναφορά.

 

(Α. 2)  ΘΕΜΑΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

 

Άρθρο 8 –Εσωτερικός Κανονισμός

 

Άρθρο 8, παρ. 2 β

Αιτιολόγηση –πρόταση: Στο άρθρο 8, παρ. 2 β αναφέρεται ότι ο Εσωτερικός Κανονισμός μεταξύ άλλων ρυθμίζει και «τον τρόπο αξιολόγησης του διδακτικού έργου των καθηγητών από τους φοιτητές».

      Το διδακτικό έργο που ασκείται από το πάσης φύσεως διδακτικό προσωπικό ενός ιδρύματος θα πρέπει να αξιολογείται από τους φοιτητές, για λόγους αυτονόητους. Εξάλλου  στα περισσότερα ιδρύματα της χώρας μέσω του συστήματος της ΜΟΔΙΠ το διδακτικό έργο των μελών Ε.Ε.Π./Ε.ΔΙ.Π. ήδη αξιολογείται.

 

Άλλωστε σε κάποια ιδρύματα με κανονιστική απόφαση της Συγκλήτου, σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 27 του Ν. 4386, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα περιοδικής αξιολόγησης του Ε.ΔΙ.Π/Ε.Ε.Π ανά πενταετία μετά την καταληκτική βαθμίδα, ρύθμιση η οποία επί της ουσίας είναι ανάλογη με εκείνη του άρθρου 21 του Ν.4009/2011.  

 

Πρόταση νομοτεχνικής βελτίωσης:

Άρθρο 8, παρ. 2 β

«Τον τρόπο αξιολόγησης του διδακτικού έργου των καθηγητών, των λεκτόρων και των  μελών Ε.Ε.Π./Ε.ΔΙ.Π από τους φοιτητές».

 

Άρθρο 8, παρ. 2θ

Στο άρθρο 8, παρ. 2 θ αναφέρεται ότι ο Εσωτερικός Κανονισμός μεταξύ άλλων ρυθμίζει και «Τους όρους, τις προϋποθέσεις και τον τρόπο επιβράβευσης των καθηγητών για την ενίσχυση του ερευνητικού, εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού τους έργου, καθώς και για την εν γένει ακαδημαϊκή και κοινωνική τους προσφορά».

 

Αιτιολόγηση-Πρόταση: είναι αδιανόητο για έναν εκπαιδευτικό κλάδο να μην τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις επιβράβευσης του έργου που επιτελεί στον ακαδημαϊκό χώρο. Η επιβράβευση είναι σημαντικός παράγοντας παρώθησης διδασκόντων στην κατεύθυνση τςη διαρκούς βελτίωσης του έργου τους.  Συνεπώς, θα πρέπει ο εσωτερικός κανονισμός κάθε Ιδρύματος να προβλέπει επίσης ανάλογες διακριτές βραβεύσεις. <s></s>

 

Πρόταση Νομοτεχνικής Βελτίωσης - Προσθήκη:

άρθρο 8, παρ. 2θ 

«Τους όρους, τις προϋποθέσεις και τον τρόπο επιβράβευσης των καθηγητών, των λεκτόρων και των μελών Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π για την ενίσχυση του ερευνητικού, εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού τους έργου, καθώς και για την εν γένει ακαδημαϊκή και κοινωνική τους προσφορά».

 

Άρθρο 8, παρ. 2θ

Δικαιώματα και Υποχρεώσεις του Ε.ΔΙ.Π./Ε.Ε.Π.

 

Άρθρο 8, παρ. 2, περιπτ. ιβ

Στο άρθρο 8, παρ. 2 περιπτ. ιβ αναφέρεται ότι ο Εσωτερικός Κανονισμός, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει «Τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του λοιπού διδακτικού προσωπικού»

 

Αιτιολόγηση –Πρόταση: Επί της αρχής τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των  μελών Ε.ΔΙ.Π./Ε.Ε.Π. και γενικότερα του προσωπικού πρέπει να ρυθμίζονται ομοιόμορφα για όλα τα ιδρύματα δια νόμου και όχι με κανονιστικές πράξεις, οι οποίες ενίοτε εισαγάγουν διακρίσεις και ανισότητες μεταξύ των ιδρυμάτων. Επιπλέον, και ο κοινός νομοθέτης έχει αναγνωρίσει την αναγκαιότητα αυτή με σχετικά πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 27 παρ. 2 του Ν. 4386/2016/ΦΕΚ 83 Α΄) σύμφωνα με την οποία : «Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται […] και ρυθμίζονται […] τα σχετικά με την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση αυτών, όπως  […] και κάθε άλλο θέμα που αφορά τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα αυτών.» 

 

Πρόταση: Να απαλειφθεί η περίπτωση ιβ της παρ. 2 του άρθρου 8 και τα ειδικότερα ζητήματα να ρυθμιστούν με το προβλεπόμενο στο άρθρο 29 του Ν. 4009/2011 όπως ισχύει, Προεδρικό Διάταγμα.

 

(Α.3)  ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΟΛΗΣ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 

ΑΡΘΡΟ 10

‘’ Ίδρυση και μεταβολές Σχολής, Τμήματος και Τομέα’’

 

Θέμα-Αιτιολόγηση: Άρθρο 10, παρ. 4: στην εν λόγω παράγραφο προσδιορίζεται η δυνατότητα οι καθηγητές και οι υπηρετούντες λέκτορες να ασκούν πάσης φύσεως διδακτικό και ερευνητικό  έργο σε περισσότερους από έναν Τομείς του ιδίου ή άλλου Τμήματος, της ιδίας ή άλλης Σχολής του οικείου Α.Ε.Ι μετά από αίτημα του Τομέα ή του Τμήματος υποδοχής.

     Μολονότι ο στόχος της ρύθμισης είναι προφανής, η βέλτιστη δηλαδή αξιοποίηση του διδακτικού προσωπικού αφενός και αφετέρου η προώθηση της διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, δεν είναι όμως προφανής ο λόγος του αποκλεισμού από τη δυνατότητα αυτή, και των διδακτικών φορέων Ε.Ε.Π./Ε.ΔΙ.Π, η προσθήκη των οποίων θα συμβάλει αποτελεσματικά στην ποιοτική αναβάθμιση του διδακτικού και ερευνητικού έργου των ιδρυμάτων. Ο αποκλεισμός των ειδικών και εργαστηριακών μαθημάτων, τα οποία κατά κανόνα υποστηρίζονται από τις κατηγορίες Ε.Ε.Π/Ε.ΔΙ.Π, ως επιλεγόμενων ή υποχρεωτικών σε πρόγραμμα σπουδών άλλης σχολής, θα οδηγήσει σε σοβαρές δυσλειτουργίες τα πανεπιστήμια, δεδομένου ότι και σήμερα αποτελεί κοινή πρακτική στα προγράμματα σπουδών συναφών γνωστικών αντικειμένων.

 

Πρόταση: Στη δυνατότητα ανάθεσης διδακτικού έργου πέραν των καθηγητών και των υπηρετούντων λεκτόρων σε περισσότερους του ενός Τομείς του ιδίου Τμήματος και σε περισσότερα από ένα Τμήματα της ίδιας ή άλλης Σχολής,  πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και το προσωπικό των κατηγοριών Ε.Ε.Π./Ε.ΔΙ.Π.. Ωστόσο, οι αποφάσεις αυτές, και για όλες τις κατηγορίες διδακτικού προσωπικού, θα πρέπει να λαμβάνονται από τα συλλογικά όργανα μετά και τη σύμφωνη γνώμη του μέλους. Σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος είτε αυθαιρεσιών, είτε, κυρίως υπερβολικού διδακτικού φόρτου που μοιραία θα υποβαθμίσει το ερευνητικό έργο των μελών.

 

Πρόταση νομοτεχνικής βελτίωσης:

Άρθρο 10, παρ. 4 :[…] Οι καθηγητές και οι υπηρετούντες λέκτορες, καθώς και  τα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. είναι δυνατόν, με τη σύμφωνη γνώμη τους και μετά από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, να ασκούν διδακτικό έργο, ερευνητικό, εργαστηριακό ή κλινικό έργο και εν γένει επιστημονικό έργο σε περισσότερους από έναν Τομείς του ίδιου Τμήματος και σε περισσότερα από ένα Τμήματα της ίδιας ή διαφορετικών Σχολών του ίδιου Α.Ε.Ι., μετά από αίτημα του Τομέα ή του Τμήματος υποδοχής.».       

 

 

(Α. 4) ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ 

ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥΣ

 

Γενική Παρατήρηση

       Σε όλα τα συλλογικά όργανα (Σύγκλητος, Συνέλευση Σχολής, Κοσμητεία, Συνέλευση Τμήματος,  Συνέλευση Τομέα, Διοικητικό Συμβούλιο κλπ)  προβλέπεται συμβολική συμμετοχή με έναν μόνο εκπρόσωπο με δικαίωμα ψήφου και λόγου αποκλειστικά σε ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας, εν αντιθέσει με άλλες κατηγορίες προσωπικού.

       Πέρα από το γεγονός ότι η ρύθμιση αυτή, η οποία επαναλαμβάνεται αυτούσια για όλα τα συλλογικά όργανα, εισαγάγει ουσιώδη μεροληπτική διάκριση εις βάρος μιας κατηγορίας προσωπικού, και συνεπώς τίθενται ζητήματα συνταγματικότητας της προτεινόμενης διάταξης, η εν λόγω ρύθμιση αντίκειται επιπλέον και σε μία από τις βασικές διακηρύξεις του προσχεδίου, εκείνη της αντιπροσωπευτικότητας των συλλογικών οργάνων. Ως γνωστό η αντιπροσωπευτικότητα εκτός από την εκπροσώπηση προϋποθέτει και τη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση η αντιπροσωπευτικότητα ακυρώνεται.

       Ο φορέας Ε.Ε.Π./Ε.ΔΙ.Π ως κατηγορία εκπαιδευτικού προσωπικού στελεχώνει ομάδες έργου τόσο σε επίπεδο Τμήματος όσο και Ιδρύματος, γνωρίζει κατά τεκμήριο την οργάνωση και τη λειτουργία των Ιδρυμάτων όπως και την καθημερινότητά τους και παρ’ όλα αυτά αποκλείεται από τη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων. Η πλήρης συμμετοχή του κλάδου στα συλλογικά όργανα αποτελεί sine qua non προϋπόθεση της αντιπροσωπευτικότητας και της συμμετοχικότητας στη λήψη των αποφάσεων και κάθε άλλη εκδοχή είναι προσχηματική.  

 

Συνεπώς, προτείνεται να απαλειφθεί από όλα τα σχετικά άρθρα ο περιορισμός ότι «οι εκπρόσωποι της κάθε κατηγορίας συμμετέχουν, με δικαίωμα ψήφου, μόνο αν συζητούνται θέματα που αφορούν σε ζητήματα της οικείας κατηγορίας προσωπικού».    

 

Περαιτέρω, η εκπροσώπηση σε όλα τα συλλογικά όργανα, και ιδίως στη Σύγκλητο, τη Γενική Συνέλευση της Σχολής και τη Συνέλευση του Τμήματος, θα πρέπει να είναι ποσοστιαία και όχι σε απόλυτους αριθμούς αφενός γιατί έτσι επιτυγχάνεται η αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση των Ε.Ε.Π./Ε.ΔΙ.Π. ανάλογα με τα μέλη του κάθε συλλογικού οργάνου, αφετέρου γιατί στα πολυπληθή συλλογικά όργανα –και ιδίως σε όσα υπερβαίνουν σε αριθμό τα τριάντα (30) μέλη -  ανάλογα με το ίδρυμα ή τη Σχολή και το Τμήμα - η εκπροσώπηση των τριών κατηγοριών προσωπικού κυριολεκτικά αφανίζεται.

 

(Α.5) ΕΚΛΟΓΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

ΆΡΘΡΟ 15 ΠΡΥΤΑΝΗΣ –ΑΝΤΠΡΥΤΑΝΕΙΣ

ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

 

Παρατηρήσεις: Η συμμετοχή των κατηγοριών Ε.Ε.Π./Ε.ΔΙ.Π στην εκλογή μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης (πρύτανης, αντιπρύτανης, κοσμήτορας, πρόεδρος, κλπ) με τον αλγόριθμο και την προτεινόμενη ποσόστωση είναι απλώς συμβολική και όχι ουσιαστική. Η συμπερίληψη δε των παραπάνω κατηγοριών σε κοινή κάλπη με το διοικητική προσωπικό, το οποίο είναι και το πολυπληθέστερο, αφανίζει ουσιαστικά τις κατηγορίες μας ως προς τη βαρύτητα της ψήφου τους.

 

Προτείνεται:

(α) ξεχωριστή κάλπη για τις κατηγορίες Ε.ΔΙ.Π/Ε.Ε.Π αφενός και Ε.Τ.Ε.Π. αφετέρου.

(β) ποσοστό συμμετοχής 0,20%  για τις κατηγορίες Ε.ΔΙ.Π./Ε.Ε.Π.

 

 

 

(Α. 6) ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ

 

Άρθρο 21 ‘’ Συνέλευση του Τμήματος’’

(α) εκπροσώπηση των κατηγοριών Ε.ΔΙ.Π. /Ε.Ε.Π.: Επί της αρχής και στην περίπτωση της Συνέλευσης του Τμήματος η εκπροσώπηση των κατηγοριών Ε.ΔΙ.Π./Ε.Ε.Π. είναι αναιμική έως ανύπαρκτη και συνεπώς πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να απαλειφθεί ο περιορισμός ότι τα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. συμμετέχουν, με δικαίωμα ψήφου, μόνο εάν συζητούνται θέματα της οικείας κατηγορίας προσωπικού, σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν για το κεφάλαιο Δ.

 

Τέλος και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ισχύσει η εκπροσώπηση ανάλογα με τον αριθμό μελών του συλλογικού οργάνου, δηλαδή δύο (2) ανά κατηγορία προσωπικού για συλλογικά όργανα μεγαλύτερα του τριάντα (30), και ένας (1) ανά κατηγορία προσωπικού για συλλογικά όργανα μικρότερα του τριάντα (30). 

 Σε περίπτωση που σε μια κατηγορία προσωπικού δεν υπηρετούν μέλη στο Τμήμα, τότε ο αριθμός μεταφέρεται στην πολυπληθέστερη κατηγορία προσωπικού

 

(β) αρμοδιότητες Συνέλευσης Τμήματος -ανάθεση αυτοδύναμου διδακτικού έργου για τις κατηγορίες Ε.Ε.Π./Ε.ΔΙ.Π.Η προσθήκη στην αρμοδιότητα της Συνέλευσης του Τμήματος για τη λήψη απόφασης αναφορικά με τη δυνατότητα ανάθεσης αυτοδύναμου διδακτικού έργου στα μέλη των παραπάνω κατηγοριών, αποτελεί θετική εξέλιξη. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας. Ως γνωστό, σύμφωνα με την παράγραφο 27 του άρθρου 39 του ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193/Α) η ανάληψη αυτοδύναμου διδακτικού έργου  για τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.ΤΕ.Π. των ΑΕΙ και ΤΕΙ γίνεται με εισήγηση του Τμήματος και απόφαση Συγκλήτου.

Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε ότι δεοντολογικά η απόφαση για την  ανάθεση αυτοδύναμου διδακτικού έργου θα πρέπει να λαμβάνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος, αφού αποτελεί το θεσμικό όργανο που διαμορφώνει το ετήσιο πρόγραμμα σπουδών και κατανέμει το διδακτικό έργο. Αντιθέτως, η Σύγκλητος λόγω σύνθεσης δεν είναι συχνά σε θέση να αξιολογήσει εισηγήσεις για ανάθεση αυτοδύναμου διδακτικού έργου στα τμήματα.  <s></s>

 

Περαιτέρω, πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι η ανάθεση αυτοδύναμου διδακτικού έργου για τις κατηγορίες ΕΔΙΠ/ΕΕΠ αφορά τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο κύκλο σπουδών, ιδίως όταν η Συνέλευση του Τμήματος είναι το αποφασιστικό όργανο για τα μονοτμηματικά μεταπτυχιακά προγράμματα ή οι αρμοδιότητές της αναλαμβάνονται από την Ειδική Διατμηματική ή Διιδρυματική Επιτροπή (Ε.Δ.Ε) σε περίπτωση διατμηματικού ή διιδρυματικού Π.Μ.Σ.

 

(Α.7) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

 

Άρθρο 22 ‘’Διοικητικό Συμβούλιο ‘’

Άρθρο 22, παρ. 2γ

Δεδομένου ότι το Διοικητικό Συμβούλιο επανέρχεται ως θεσμικό όργανο και με ιδιαίτερα σοβαρές αρμοδιότητες ιδίως σε ό,τι αφορά θεσμικά ζητήματα που απαιτείται απλή γνώμη, αλλά επιπρόσθετα ως εισηγητικό όργανο, η αντιπροσώπευση των  φορέων Ε.Ε.Π/Ε.ΔΙ.Π είναι εκ των ων ουκ άνευ. Και σε αυτή την περίπτωση συνεπώς, θα πρέπει να συμμετέχουν οι κατηγορίες Ε.Ε.Π./Ε.ΔΙ.Π με δικαίωμα ψήφου για όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

 

 

(Α.8) ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΜΕΑ

 

Άρθρο 25 Γενική Συνέλευση Τομέα

Παρ. 1γ: η εκπροσώπηση κρίνεται ικανοποιητική, δεδομένου ότι εδώ δεν τίθεται περιορισμός ως προς τη συμμετοχή στη λήψη απόφασης και στην ψηφοφορία.

 

(Α. 9) ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΜΕΑ

Άρθρο 27 Διευθυντής Τομέα

Ως προς την συμμετοχή στην εκλογή του Δ/ντή Τομέα, θα πρέπει οι κατηγορίες ΕΕΠ/ΕΔΙΠ να συμμετέχουν ως εκλέκτορες. Δεδομένου όμως ότι υπάρχουν σημαντικές ιδιαιτερότητες μεταξύ των Τμημάτων ως προς το πλήθος των υπηρετούντων καθηγητών και λεκτόρων, και αντιστοίχως των κατηγοριών Ε.Ε.Π./Ε.ΔΙ.Π., θα πρέπει να υπάρχει ειδική ποσόστωση με βάση τον αριθμό των Καθηγητών μελών του Τομέα, οπωσδήποτε όμως ένας εκλέκτορας ανά κατηγορία προσωπικού.

 

(Α.10) ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Στ΄

Δεύτερος και τρίτος κύκλος σπουδών

 

Άρθρο 36 ‘’Διδακτικό Προσωπικό’’

 

Άρθρο 36, παρ.1-2.:

Θέμα – αιτιολόγηση: Στο εν λόγω άρθρο προσδιορίζονται αφενός οι  εν δυνάμει διδάσκοντες σε ένα Π.Μ.Σ αφετέρου οι ποσοστώσεις επί του υπηρετούντος προσωπικού. Στην αξιολόγηση αναγκών για διδακτικό προσωπικό στο Π.Μ.Σ δεν περιλαμβάνονται ωστόσο οι κατηγορίες ΕΕΠ/ΕΔΙΠ, προκειμένου η Συνέλευση του Τμήματος να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες πρόσληψης ή συνεργασίας με διδακτικό προσωπικό εκτός του ακαδημαϊκού τμήματος. Επιπλέον, με τις προτεινόμενες διατάξεις οι κατηγορίες Ε.Ε.Π/Ε.ΔΙ.Π αποκλείονται  a priori  από τη συμμετοχή του στα Π.Μ.Σ ως διδακτικό προσωπικό, ώστε να επιτελεί το έργο που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 29 του Ν.4009/2011. Ο αποκλεισμός αυτός όμως πρόκειται να έχει σοβαρές συνέπειες ως προς τη λειτουργία των Π.Μ.Σ ιδίως στα περιφερειακά ιδρύματα στα οποία το διδακτικό προσωπικό (ΔΕΠ) δεν επαρκεί αριθμητικά, με αποτέλεσμα την de facto υποβάθμιση της ποιότητας των προγραμμάτων.

 

Στις σχετικές διατάξεις θα πρέπει να είναι σαφές ότι οι φορείς Ε.ΔΙ.Π/Ε.Ε.Π έχουν δικαίωμα να διδάξουν σε Π.Μ.Σ., ανεξάρτητα από τις όποιες ποσοστώσεις.

 

Πρόταση νομοτεχνικής βελτίωσης:

Άρθρο 36, παρ. 1.

«Οι διδάσκοντες σε Π.Μ.Σ προέρχονται κατά 60% τουλάχιστον από καθηγητές, υπηρετούντες λέκτορες ή αφυπηρετήσαντες καθηγητές του οικείου τμήματος, καθώς και μέλη Ε.ΔΙ.Π και Ε.Ε.Π. Σε περίπτωση διατμηματικού Π.Μ.Σ, τουλάχιστον το 80% των διδασκόντων προέρχεται από καθηγητές, υπηρετούντες λέκτορες ή αφυπηρετήσαντες καθηγητές των συνεργαζόμενων Τμημάτων, καθώς και μέλη Ε.ΔΙ.Π και Ε.Ε.Π.»

 

Άρθρο 36, παρ. 2

«Με την επιφύλαξη της προηγούμενης παραγράφου, η Συνέλευση του Τμήματος αξιολογεί τις ανάγκες του Π.Μ.Σ σε διδακτικό προσωπικό και, εφόσον οι υφιστάμενοι καθηγητές, υπηρετούντες λέκτορες ή αφυπηρετήσαντες καθηγητές, τα μέλη Ε.ΕΠ και Ε.ΔΙ.Π, και οι διδάσκοντες του π.δ 407/1980 […] δεν επαρκούν, […]».  

 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ Β

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

 

Στο υπό διαβούλευση προσχέδιο νόμου θα πρέπει να συμπεριληφθούν επιπλέον διατάξεις για τις κατηγορίες Ε.Ε.Π. /Ε.ΔΙ.Π, προκειμένου να αποκατασταθούν σημαντικές στρεβλώσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Ειδικότερα:

 

(Β.1) Εντάξεις στην κατηγορία Ε.Ε.Π/Ε.ΔΙ.Π

 

Άρθρο ΧΧ:

Θέμα – αιτιολόγηση: Σύμφωνα με το άρθρο 79 του Ν. 4009/2011 όπως ισχύει και την παρ. 7 του άρθρου 33 του Ν. 4386/2016 όπως ισχύει, είναι δυνατή η ένταξη στον κλάδο Ε.ΔΙ.Π.: α) Διοικητικού προσωπικού (μόνιμου και με σύμβαση ΙΔΑΧ) εάν και εφόσον είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το ίδρυμα ∙ β) Ε.ΤΕ.Π, και γ) μονίμων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Και για τις τρεις αυτές περιπτώσεις εντάξεων στην κατηγορία Ε.ΔΙ.Π/Ε.Ε.Π ισχύουν διαφορετικά κριτήρια και προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανισότητα μεταξύ του προσωπικού.

Ως εκ τούτου, προτείνεται η  ομογενοποίηση των κριτηρίων ένταξης/μετάταξης του παραπάνω προσωπικού ώστε παγίως να δίνεται η δυνατότητα στο προσωπικό των Α.Ε.Ι., Α.Τ.Ε.Ι. καθώς και στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να εντάσσεται ή να μετατάσσεται σε θέσεις Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και με την ίδια διαδικασία.

 

Πρόταση Τροποποίησης:

Άρθρο ΧΧ.

"1) Το Διοικητικό προσωπικό (μόνιμο και με σύμβαση ΙΔΑΧ) που υπηρετεί στα Α.Ε.Ι. και το προσωπικό Ε.ΤΕ.Π. έχει το δικαίωμα να ζητήσει την ένταξή του στην κατηγορία Ε.ΔΙ.Π. που προβλέπεται στο άρθρο 29, εφόσον σωρευτικώς:

α) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει το Τμήμα ένταξης,

β) έχουν δημοσιευμένο έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, σχετικό με τα αντικείμενα αυτά και

γ) έχουν μετά τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος αποδεδειγμένα επιτελέσει για τουλάχιστον δύο (2) ακαδημαϊκά έτη σε ελληνικό ΑΕΙ ή ομοταγές Ίδρυμα της αλλοδαπής σχετικό με τα αντικείμενα της περίπτωσης Α΄ επιστημονικό/ εφαρμοσμένο/ ερευνητικό έργο και συγκεκριμένα έχουν εκπαιδευτική εμπειρία ή εμπειρία σε εργαστηριακό – εφαρμοσμένο – διδακτικό έργο ή αναγνωρισμένο επαγγελματικό/ερευνητικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή έχουν τουλάχιστον διετή σχετική εργασία σε ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή συνδυασμό των ανωτέρω.

Η ένταξη πραγματοποιείται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου που υποβάλλεται έως 31 Μαρτίου κάθε έτους και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος. Η ως άνω απόφαση  εκδίδεται, ύστερα από σχετική εισήγηση τριμελούς επιτροπής, τα μέλη της οποίας έχουν συναφές προς τη θέση γνωστικό αντικείμενο και η οποία αποτελείται από δύο Καθηγητές και ένα μέλος της κατηγορίας Ε.ΔΙ.Π. που ορίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Η πράξη ένταξης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Για την ανωτέρω απόφαση η Συνέλευση λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες του Τμήματος στα γνωστικά αντικείμενα που αυτό θεραπεύει, την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος και την υλοποίηση του προγράμματος σπουδών. Αν υποβληθούν περισσότερες από μια αιτήσεις για το ίδιο γνωστικό αντικείμενο με την απόφασή της η Συνέλευση θα προβαίνει σε αξιολογική κατάταξη των υποψηφίων συμπεριλαμβανομένων και των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 7 του άρθρου 33 του ν. 4386/2016.

2) Αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στα πλαίσια της εφαρμογής του εδαφίου δ' της παραγράφου 3 και της παραγράφου 4 του άρθρου 79 του Ν. 4009/2011 πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος, εξετάζονται σύμφωνα με τα ισχύοντα πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου."

Καταργούμενες διατάξεις:

Καταργούνται το εδάφιο δ' της παραγράφου 3 και η παράγραφος 4 του άρθρου 79 του Ν. 4009/2011 και η υποπαράγραφος 2, της παραγράφου 3του Άρθρου 68 του Ν. 4235/2014, καθώς και η παρ. 2 του άρθρου 20 του Ν. 4452/2017. 

Copyright 2017 ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ