Τροπολογία για τα Ειδικά Μισθολόγια

Η τροπολογία για τα ειδικά μισθολόγια κατατέθηκε στη βουλή και ψηφίστηκε.

Δείτε ολόκληρη την τροπολογία στο σχετικό αρχείο (σελίδες 8 και 9).

Σχετική είδηση:

https://www.esos.gr/arthra/53156/psifistike-i-tropologia-gia-gia-misthologio-ton-melon-eep-edip-kai-eedip-ton-aei

 

Ψηφίστηκε η τροπολογία για για το μισθολόγιο των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΕΔΙΠ των ΑΕΙ

Χωρίς καμία τροποποίηση ψηφίστηκε σήμερα , κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία  για το μισθολόγιο των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΕΔΙΠ των ΑΕΙ.

Η τροπολογία εντάχθηκε ως άρθρο 10 στο νομοσχέδιο “Κύρωση της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών για την Ανταλλαγή Εκθέσεων ανά Χώρα και διατάξεις εφαρμογής”.

Ειδικότερα η το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της τροπολογίας έχει ως εξής:

Χρήστος Αντωνίου (ΣΥΡΙΖΑ) : Ναι.

Γιώργος Βλάχος (ΝΔ): Όχι.

Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ): Ναι.

Γιώργος Γερμενής  (Χρυσή Αυγή): Όχι.

Αθανάσιος Βαρδαλής (ΚΚΕ) : Παρών. Όμως, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να επισημάνω κάτι. Στο Σώμα που μοιράστηκε στους Εισηγητές και τους Ειδικούς Αγορητές, η συγκεκριμένη τροπολογία αναφέρεται σε διαφορετικά άρθρα.

Προεδρύων(Δημήτριος Κρεμαστινός): Σύμφωνα με τον Κανονισμό δεν μπορεί να διασπαστεί και να ψηφιστούν επιμέρους.

Αθανάσιος Βαρδαλής (ΚΚΕ) : Στο σύνολο της τροπολογίας, λοιπόν, εμείς ψηφίζουμε «Παρών». Ξαναθυμίζω, στις μισθολογικές ρυθμίσεις που αφορούν ΕΠ και ΕΔΙΠ λέμε «Ναι». Για τα ζητήματα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων λέμε «Ναι». Λέμε «Όχι» για την ΑΑΔΕ και «Παρών» στις υπόλοιπες τροποποιήσεις του ν. 4484.

Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ): Ναι.

Δημήτρης Καβαδέλλας (Ενωση Κεντρώων): Όχι.

Γιώργος Μαυρωτάς (Ποτάμι): Ναι.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΟΠΩΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τι ειπώθηκε στη Βουλή κατά τη σημερινή συζήτηση επί της τροπολογίας

Αικατερίνη Παπανάτσιου (Υφυπουργός Οικονομικών)  :Με το πρώτο άρθρο της προωθούμενης τροπολογίας επιδιώκεται να εξορθολογιστούν οι αποδοχές του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και των μουσικών των κρατικών ορχηστρών. Σημειώνεται ότι πρόκειται για αμοιβή με ειδικά μισθολόγια και η τροπολογία μεταβάλλει θετικά τις αποδοχές τους.

Χρήστος Αντωνίου (ΣΥΡΙΖΑ):  Όσον αφορά τα μισθολογικά θέματα των ειδικών μισθολογίων, νομίζω ότι είναι σε θετική κατεύθυνση. Βελτιώνουν την μισθολογική κατάσταση αυτών των κατηγοριών, όπως φαίνεται και από την δαπάνη που προκαλείται στον προϋπολογισμό. Επομένως, νομίζω ότι και αυτή θα πρέπει να γίνει δεκτή από τη Βουλή.

Γιώργος Μαυρωτάς (Ποτάμι):   Τώρα, σχετικά με την πολυτροπολογία 1263 -που είχε τα πέντε άρθρα, τα οποία έγιναν τέσσερα- θα αναφερθώ στο άρθρο 1 που έχει να κάνει με τις μισθολογικές ρυθμίσεις των ΕΕΠ, ΕΔΙΠ των πανεπιστημίων και των ΑΤΕΙ, αλλά και των στρατιωτικών σχολών και όλα αυτά. Πιστεύουμε ότι έρχεται αρκετά βεβιασμένα και λίγο πρόχειρα. Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να έχει έρθει με την κανονική διαδικασία, να καλέσουμε και τους φορείς, γιατί μας δημιουργούνται αρκετές απορίες.

Για παράδειγμα, στην παράγραφο 2, για ποιο λόγο επιμένετε στη μισθολογική διάκριση των ΕΕΠ και ΕΔΙΠ των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και της ΑΣΠΑΙΤΕ σε σχέση με τους αντίστοιχους των πανεπιστημίων; Εάν έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα, γιατί να αμείβονται διαφορετικά; Γιατί δεν προβλέπεται ειδικό επίδομα διδασκαλίας και έρευνα για τους ΕΔΙΠ των ΑΤΕΙ;

Επίσης, το ποσοστό που αναγράφεται για τους ΕΔΙΠ των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, των ΑΤΕΙ είναι 55% σε σχέση με την αμοιβή του καθηγητή, ανεξάρτητα της βαθμίδας. Είναι δηλαδή flat το συγκεκριμένο ποσοστό.

Στην παράγραφο 4, στις στρατιωτικές σχολές, παρ’ όλο που είναι ανώτατες σχολές, έχουν διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τα άλλα πανεπιστήμια και αυτό εγείρει κάποιες απορίες. Εν τω μεταξύ, είναι κάπως περίεργη αυτή η αναντιστοιχία και η ανομοιομορφία που υπάρχει στις διάφορες βαθμίδες. Αλλού χρησιμοποιούνται οι βαθμίδες για τον μισθό και τα επιδόματα και αλλού χρησιμοποιούνται τα αντίστοιχα πτυχία.

Κλείνω με την παράγραφο 5, όπου εδώ υπάρχει μια σαφής αναντιστοιχία. Πώς γίνεται, για παράδειγμα, το βασικό πτυχίο ενός μέλους ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, δηλαδή ΕΕΠ, να ισούται με ένα διδακτορικό σε σχέση με τον μισθό για έναν ΕΔΙΠ, δηλαδή, για ένα μέλος εργαστηριακού και διδακτικού προσωπικού; Εάν το διδακτορικό σε ένα μέλος ΕΕΠ είναι 300 ευρώ το επίδομα, σε ένα μέλος ΕΔΙΠ είναι 150 ευρώ, όσο είναι δηλαδή το αντίστοιχο απλό πτυχίο για ένα μέλος του ΕΕΠ.

Αυτό που μένει εν κατακλείδι είναι σαν στην προκειμένη περίπτωση η λογική να έχει να κάνει με το ποιος είναι πιο κοντά στα αυτιά του εκάστοτε Υπουργού και οι δικές τους ουσιαστικά απαιτήσεις να ικανοποιούνται, ενώ αυτοί που δεν είναι κοντά στα αυτιά των Υπουργών να μένουν πιο κάτω σε ό,τι έχει να κάνει με επιδόματα, μισθούς και αμοιβές.

Copyright 2017 ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ