Ανακοίνωση Ομοσπονδίας ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ για καταβολή αναδρομικών στα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Δι.Π. των Παν/μίων

Ανακοίνωση Ομοσπονδίας ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ για τις επικείμενες ρυθμίσεις αναφορικά με την καταβολή αναδρομικών στα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Δι.Π. των Παν/μίων

Ζωγράφου, 01.10.2018  

                                                                                                       Aρ. Πρωτ. 84

 

 

ΠΡΟΣ:

  • Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο,
  • Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Χουλιαράκη,
  • Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου
  • Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, κ. Ηλία Γεωργαντά
  • Μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

 

ΚΟΙΝ:

  • Τα μέλη της Δ.Ε της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.
  •  Προέδρους των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων - Μελών της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.

 

ΘΕΜΑ: : Καταβολή αναδρομικών στα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Δι.Π. των Παν/μίων

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα,

 

       Αναφορικά με την πρόσφατη δέσμευση του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. για την αναδρομική καταβολή, μέχρι το τέλος του έτους, των μισθολογικών διαφορών που προέκυψαν από τις περικοπές που επιβλήθηκαν μετά την 1/8/2012, τόσο στα μέλη του Δ.Ε.Π., όσο και στα μέλη Ε.Ε.Δι.Π (νυν Ε.Ε.Π. και Ε.Δι.Π.), με βάση τον ν.4093/2012, περικοπές οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι: (α) και τα μέλη του Ε.Ε.Δι.Π αμειβόμαστε σύμφωνα με το ειδικό μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, (β) και εμείς  ως διδακτικό προσωπικό στα πανεπιστήμια έχουμε υποστεί οριζόντιες περικοπές ύψους σχεδόν 40%, οι οποίες ουδέποτε αποκαταστάθηκαν, σε αντίθεση με την πλήρη ή μερική αποκατάσταση των αποδοχών άλλων κατηγοριών ειδικών μισθολογίων.

 

       Ειδικότερα, τα μέλη του ΔΕΠ και Ε.Ε.Δι.Π. (νυν ΕΕΠ και ΕΔιΠ) υποστήκαμε διαδοχικές μειώσεις και προ της αναδρομικής μείωσης του 2012 (4093/2012), με τις διατάξεις των Ν. 3833/10 (άρθρο 1, παρ. 2 και 3), Ν. 3845/10 (άρθρο 3), Ν. 3986/2011 (άρθρο 38, παρ. 5), Ν. 4046/2012 και Ν. 4051/2012. Οι μειώσεις αυτές αφενός  παραβιάζουν τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη, αφετέρου αντίκεινται στο άρθρο 16 του Συντάγματος και την απορρέουσα από αυτό αρχή της «ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισής» μας.  

 

Ακόμη χειρότερα, ο ν. 4472/2017, αντί να αποκαταστήσει τις απολαβές μας στα προ του 2012 επίπεδα βάσει της σχετικής απόφασης του ΣτΕ (Ολ 4741/2014), όξυνε περισσότερο το πρόβλημα και την άνιση μεταχείριση των φορέων μας, μειώνοντας περαιτέρω τις καθαρές αποδοχές και τα επιδόματά μας (με αναιτίως υψηλότερη δε μείωση σε αυτά του κλάδου Ε.Δι.Π. συγκριτικά με το Ε.Ε.Π.), με αποτέλεσμα να είμαστε οι πιο χαμηλά αμειβόμενες κατηγορίες μεταξύ των κατηγοριών που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια.

 

       Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι τα μέλη του Ε.Ε.Π. και Ε.Δι.Π. των Πανεπιστημίων είμαστε η μόνη κατηγορία προσωπικού στα Πανεπιστήμια, πέραν των μελών Δ.Ε.Π., που αμειβόμαστε σύμφωνα με το πανεπιστημιακό μισθολόγιο. Ειδικότερα, στις διατάξεις του άρθρου 3 του Π.Δ. 118/2002 προβλέπονταν μεταξύ άλλων, βασικός μηνιαίος μισθός για τα μέλη Ε.Ε.ΔΙ.Π. (νυν Ε.Ε.Π. και Ε.Δι.Π.) καθοριζόμενος ανά βαθμίδα σε ποσοστό επί του εκάστοτε βασικού μισθού του Λέκτορα και πλέον, σύμφωνα με τον Ν. 4472/2017, ο μισθός του Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. υπολογίζεται σε ποσοστό επί του μισθού του πρωτοβάθμιου Καθηγητή Πανεπιστημίου, όπως ισχύει για όλες τις βαθμίδες του Πανεπιστημιακού Μισθολογίου.

 

       Συνεπώς, θεωρούμε αυτονόητο –έστω και εάν δεν έχει γίνει σαφές από τις κυβερνητικές εξαγγελίες – ότι στην επικείμενη ρύθμιση για την καταβολή αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια συμπεριλαμβάνονται και τα μέλη του κλάδου μας (Ε.Ε.Π και Ε.ΔΙ.Π),  δεδομένου ότι κάθε ρύθμιση οικονομικού χαρακτήρα για τα μέλη Δ.Ε.Π. επεκτείνεται και στα μέλη των φορέων μας.  Αναμένουμε λοιπόν ότι αυτή τη φορά θα γίνουν σεβαστές οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ίσης μεταχείρισης. Ζητάμε δε συνάντηση μαζί σας  προκειμένου να επανεξετάσουμε όπως άλλωστε έχετε δεσμευτεί δημόσια, συνολικά το θέμα του μισθολογίου μας.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.

 

                      Ο Πρόεδρος

 

Ο Γ. Γραμματέας

 

Νίκος Παραλυκίδης

 

Ιωάννης Μητροφάνης

Copyright 2017 ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ